Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Opladen elektrische auto: alles wat u wilt weten

Opladen elektrische auto

Wanneer u zich aan het oriënteren bent op de aanschaf van een elektrische auto, komt u al snel bij het onderwerp ‘opladen’. Elektrische auto’s rijden namelijk op stroom en dienen dus regelmatig opgeladen te worden. Als u dit nog nooit heeft gedaan, is het goed om eerst wat informatie op te doen over het opladen van elektrische auto’s. Want hoe werkt het opladen van elektrische auto’s precies? Hoelang duurt het opladen en waar kun je auto’s opladen? In dit blog vertellen we je alles over elektrische auto’s opladen.

Auto opladen: hoe doet u dat?

Heeft u een elektrische auto, dan zult u ‘m regelmatig moeten opladen om er gebruik van te maken. Het opladen van een elektrische auto is gelukkig heel simpel. Bij een elektrische auto wordt altijd een kabel meegeleverd. Deze kabel heeft twee uiteinden, eentje voor de elektrische auto en aan de andere kant voor het laadpunt. Om op te laden, heeft u een laadpas, chip of token nodig. Er zijn verschillende laadpassen beschikbaar. Online kunt u prijzen vergelijken. Afhankelijk van uw rijgedrag kunt u de best aansluitende laadpas kiezen. Vaak sluit u dan een abonnement af. Wanneer u vervolgens uw auto wilt laden en u heeft de kabel in zowel uw auto als de laadpaal gestoken, dan kunt u het laden activeren door de laadpas voor de reader van de laadpaal te houden. Vaak krijg je dan een signaal wanneer de auto officieel oplaadt. Ook wanneer het laden van de elektrische auto klaar is, is dit vaak te zien aan de laadpaal.

Hoelang duurt het opladen van een elektrische auto?

De snelheid van een elektrische auto opladen is van een aantal factoren afhankelijk. Uiteraard ligt het eraan hoe ‘leeg’ de elektrische auto is bij de start van het laden, maar ook aan de hoeveel stroom die de laadpaal af kan geven. Vaak staat dit aangegeven op de laadpaal. Tenslotte ligt aan uw elektrische auto. Opladen kan bij de ene auto sneller gaan dan bij de ander, maar om volledig op te laden aan een reguliere laadpaal (dus geen snelladen) moet u rekening houden met een laadduur van 6 – 10 uur. U kunt hierover informatie opvragen bij MijnEVSpecialist, wij vertellen u alles wat u wilt weten over elektrische auto’s en het oplaadproces ervan.

Hoe vaak moet u een elektrische auto opladen?

Hoe vaak u een elektrisch voertuig opladen moet hangt af van de actieradius van de betreffende elektrische auto. Hoe hoger de actieradius, hoe langer u kunt rijden op een opgeladen batterij. Elektrische auto’s in het hogere segment, zoals de Tesla Model S, hebben soms wel een actieradius van 575 kilometer. Kleinere elektrische auto’s, zoals de Skoda Citigo, Volkswagen e-Up! of de Renault Twingo, hebben vaak een actieradius van rond de 250 kilometer. Deze kleinere modellen laten zich dus ook beter lenen voor kortere afstanden en zijn bij uitstek ‘stadsauto’s’ te noemen.

Waar kan ik opladen?

Het opladen van elektrische auto’s kan gelukkig op steeds meer plekken door heel Nederland. Nederland heeft veel openbare laadpalen bij bijvoorbeeld benzinestations, parkeergarages of bij winkelcentra. Er zijn verschillende overzichten online beschikbaar met alle beschikbare openbare laadstations in Nederland zodat u altijd kunt opzoeken waar u uw elektrische auto op kunt laden. Staan er bij u in de gemeente te weinig laadpalen naar uw mening? Het aanvragen van een openbare laadpaal voor elektrische auto kan via de gemeente. Let wel, de kosten van het opladen bij een openbare laadpaal liggen hoger dan wanneer u thuis oplaadt.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Een elektrische auto opladen kan de ene keer een stuk goedkoper uitvallen dan de andere keer. Het ligt er bijvoorbeeld aan of u thuis oplaadt of bij een openbare laadpaal. Wanneer u een laadpaal aan huis heeft, dan tapt u van uw eigen stroom en het bijbehorende tarief. Als dit groene energie is van bijvoorbeeld zonnepanelen, dan is het een zeer aantrekkelijk kostenplaatje! Bij een openbare laadpaal liggen die prijzen per kWh vaak hoger. Wat is kWh precies? Da’s simpel: wat de liter is voor benzine, dat is het kilowattuur (kWh) voor elektriciteit. U betaalt dus per kWh. ANWB maakte ooit een rekenvoorbeeld voor de kosten van het opladen van elektrische auto’s.

Snelladen elektrische auto vs. Gewoon laden elektrische auto

Naast reguliere oplaadpalen zijn er ook snellaadpalen waarmee u extra snel uw elektrische auto kunt opladen. Deze snellaadpalen jagen er hogere aantallen kWh doorheen, waardoor uw auto sneller volgeladen is. Toch zijn hier wat haken en ogen aan verbonden. Zo kunnen snellaadpalen niet altijd aan hun belofte voldoen. Bijvoorbeeld doordat er meerdere auto’s tegelijkertijd worden opgeladen waardoor de gevraagde stroom op dat moment niet voldoende geleverd kan worden. Sommige elektrische auto’s zijn er ook niet geschikt voor om zo snel op te laden. Informatie hierover kunt u altijd opvragen bij de specialisten van MijnEVSpecialist. Omdat snelladen een hoger tarief kent, is het wel goed om te weten of dit een verstandige beslissing is voor uw auto. Snelladen kent ook zeker voordelen, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie met de elektrische auto gaat. U kunt dan een korte tussenstop maken terwijl u uw elektrische auto aan het opladen bent, om vervolgens uw reis weer voort te zetten.

Thuis uw elektrische auto opladen: hoe krijg ik een laadpaal aan huis?

Wanneer u uw elektrische auto opladen wilt, is een laadpaal aan huis altijd de voordeligste optie. U kunt dan kiezen voor een wallbox of een laadpaal. Een laadpaal is wat het is: een paal in de grond waar u uw elektrische auto aan opladen kunt. Een wallbox is een kastje aan de muur bevestigd, maar dat is dan ook het enige verschil. Een laadpaal of wallbox aan huis werkt vooral goed als u in een nieuwer huis woont. Bij oudere huizen betreft het vaak een 1-fase aansluiting, bij nieuwere huizen gaat dat meestal om drie fasedraden, plus een nuldraad. In de ideale omstandigheden laadt uw elektrische auto dus drie keer zo snel op bij een 3-fasen aansluiting. U kunt met een elektricien die huidige situatie bij u thuis laten bekijken. Bent u in het bezit van zonnepanelen, dan kan thuisladen van uw elektrische auto helemaal aantrekkelijk worden. De energie van deze panelen kost namelijk vrijwel niks en u zult de investering van de zonnepanelen er hiermee nóg sneller uit hebben. En dat niet alleen: zo wordt uw elektrische auto écht duurzaam!

De echte specialist voor al uw vragen over EV’s

Wilt u meer weten over het opladen? Elektrische auto’s zijn dé specialiteit van MijnEVSpecialist. Ook voor onderhoud en schade kunt u bij ons terecht en wij staan altijd klaar om u advies te geven op het gebied van (het opladen van) elektrische voertuigen. Voor alles over elektrische auto’s: ga naar MijnEVSpecialist!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn