Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Kan ik op vakantie met een elektrische auto?

Elektrische auto op een landweggetje in een heuvelachtig landschap.

Reizen met een elektrische auto: kan dat? Nu elektrische auto’s een steeds groter deel innemen van de Nederlandse wegen, rijst automatisch steeds vaker de vraag of een elektrische auto geschikt is om mee op vakantie te gaan. Met welke elektrische auto’s kunt u op vakantie? Waar moet u op letten wanneer u ervoor kiest om met een elektrische auto op vakantie te gaan? In dit blog leggen we u alles uit over op vakantie gaan met een elektrische auto.

Op vakantie met een elektrische auto: hoe pak je dat aan?

Gaat u met uw elektrische auto op vakantie, dan vergt dat een beetje voorbereiding. Wanneer u immers op vakantie gaat met een reguliere benzineauto, dan kunt u stoppen bij een benzinestation wanneer uw tank leeg is. Met opladen werkt dit iets anders. Uiteraard vertrekt u met een opgeladen auto wanneer u met uw elektrische auto op vakantie gaat. Onderweg zult u misschien ook nog een keer moeten opladen, afhankelijk van de afstand die u af moet leggen. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel oplaadstations door het hele land verspreid. Misschien kunt u van tevoren al de punten uitkiezen waar u een tussenstop wilt maken om uw auto op te laden. Bekijk hier het actuele overzicht van openbare laadpunten in Nederland.

Opladen door heel Europa

Door heel Europa komen er steeds meer laadpunten voor elektrische auto’s. Dat betekent dat reizen met een elektrische auto door heel Europa steeds gemakkelijker wordt. Toch kan het per land nog flink verschillen. Het is daarom van belang dat u van tevoren de laadmogelijkheden in het land van bestemming bekijkt, en die van de landen die u moet doorkruisen om bij uw eindbestemming te komen. Zo zijn er in Nederland ongeveer 60.000 publieke laadpalen en in Duitsland 43.000. In België staan er momenteel nog maar 8.000 en veelal alleen in grote steden. Ook in landen als Spanje of Portugal valt het niet helemaal mee: daar zijn er nog weinig laadpalen te vinden, zeker niet buiten de grote steden. Gaat u dus naar een van deze landen op vakantie met de elektrische auto, dan kunt u maar beter van tevoren goed checken waar u uw auto op kunt laden. Wilt u met de elektrische auto naar Frankrijk op vakantie, dan is dit goed te doen – mits u de juiste voorbereidingen treft. In Frankrijk zijn er zeker laadpalen te vinden, maar niet overal evenveel.

Kaart met alle openbare laadpalen

Onze tip is om van tevoren een speciale app hiervoor te downloaden, bijvoorbeeld Chargemap, Plugsurfing of Pump. Deze laten laadstations zien op de weg naar uw eindbestemming. Deze apps zijn te koppelen aan uw navigatie om de reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Tip! Gebruik meerdere apps tegelijk. Niet alle apps zijn helemaal up-to-date als het neerkomt op laadpalen. Met meerdere kaarten bij de hand heb je meer kans op het meest accurate resultaat. Gaat u uw vakantie boeken via Booking.com, dan kunt u bij de faciliteiten ‘oplaadpunten EV’ aanvinken.

Gewoon laden vs. Snelladen

Wanneer u een tussenstop maakt tijdens uw vakantie met de elektrische auto om uw auto op te laden, wilt u het liefst zo snel mogelijk uw reis weer voortzetten. Gelukkig bestaat er zoiets als snelladen! U kunt hiermee binnen een tijdsbestek van ongeveer een half uur flink opgeladen zijn, in sommige gevallen zelfs tot 300 kilometer erbij. Dit hangt volledig af van het type elektrische auto dat u rijdt. De ene auto kan in een hoger tempo laden dan de ander. Wij geven u hier graag informatie over. Neem contact op met een van onze specialiste.

De nadelen van snelladen

Gaat u met de elektrische auto op vakantie, dan denkt u al gauw aan snelladen tijdens uw reis naar de eindbestemming. Het klinkt ook erg goed, en in sommige gevallen werkt het ook erg goed. Snelladen betekent in een hoog tempo uw elektrische auto weer voorzien van de nodige kilometers.

1. Snelladen is duur

Een belangrijk nadeel is echter dat snelladen een stuk duurder is dan gewoon laden. De prijzen verschillen per land en per provider, maar om u alvast een idee te geven: in Duitsland is gewoon laden ongeveer € 0,69 per kWh, terwijl snelladen € 1,09/kWh kost.

2. 100 kWh? Bijna nooit!

Staat op de snellaadpaal dat hij 100 kWh levert? Hou er dan vooral rekening mee dat dit zelden écht het geval is. Veel auto’s kunnen niet boven een bepaald wattage laden – dus veel elektrische auto’s zijn niet geschikt voor 100 kWh. Daarnaast kunnen er meerdere laadpalen bezet zijn waardoor er niet voldoende stroom geleverd kan worden en soms schort het ook aan de laadpalen. 50 kWh is een prima capaciteit om je auto aan op te laden.

Welke elektrische auto’s zijn geschikt om mee op vakantie te gaan?

Op vakantie met een elektrische auto kan met veel verschillende types en soorten. Veel hangt natuurlijk af van de actieradius van uw auto.

ActieradiusAfstand per dag
400 km <Tot max. 1200 km
300 – 400 kmTot max. 800 km

Auto’s met een lagere actieradius zijn wellicht wel geschikt om mee op pad te gaan in eigen land, maar voor een vakantie in het buitenland zouden we toch zeker een goede elektrische auto met een minimale actieradius van toch zeker 300 – 400 kilometer aanraden.

Veiligheidsmarge

Het is belangrijk altijd rekening te houden met een veiligheidsmarge. Mochten alle laadpalen bezet of defect zijn, dan heb je altijd nog een beetje over om naar een andere plek te rijden. Zelf houden we vaak rekening met 50 – 100 km.

Neem meerdere laadpassen mee op vakantie!

Gaat u met uw elektrische auto op reis, dan is het belangrijk om meerdere laadpassen mee te nemen. Niet elke laadpas werkt overal, en hoe meer u er heeft – hoe meer kans u heeft dat u overal terecht kunt. Plugsurfing of NewMotion verstrekte laadpassen zonder abonnementsgeld. Als u ze dus niet gebruikt, zijn er ook geen kosten aan verbonden. Per laadpas kunnen de prijzen ook verschillend zijn, deze informatie kunt u vinden op de website van de betreffende provider. Let op, wees wel op tijd met het aanvragen van deze laadpassen! Het kan enkele dagen tot zelfs weken duren voor u ze binnen heeft.

Leer uw auto kennen

Het is goed om het gedrag van uw auto te kennen voordat u op vakantie gaat. Gaat u tijdens een warme periode op vakantie, rijd dan eens een stuk met de auto in deze omstandigheden en kijk hoeveel het verbruik is op deze afstand. Gaat u flink bepakt en bezakt op vakantie met de elektrische auto en neemt u bijvoorbeeld twee fietsen mee. Test dit dan ook van tevoren uit. Zo maakt u de kans op nare verrassingen een stuk kleiner.

Besparen op energie tijdens de reis met de elektrische auto

Wanneer u op vakantie gaat met de elektrische auto dan wilt u zo zuinig mogelijk rijden. Drie belangrijke vragen om uw reis met de elektrische auto zo zuinig mogelijk te maken.

1. Hoe hard moet ik rijden?

Probeer op een aangename snelheid van ongeveer 110 kilometer per uur te rijden. U zult zien dat bij een hogere snelheid uw batterij een stuk sneller leeg gaat. Harder rijden betekent op vakantie met uw elektrische auto dus zeker niet sneller aankomen!

2. Helpt het als ik de airco uitzet?

Als het echt heel erg warm is, wilt u de airco niet uitschakelen. Toch kan een airco het energieverbruik hoger maken en de batterij kan dus sneller leeg zijn. Om er toch een aangename rit van te maken raden wij u aan de temperatuur niet al te laag in te stellen. Wist u trouwens dat met ramen open rijden net zoveel energie verbruikt?

3. Kan ik een aanhanger of caravan meenemen?

Op vakantie met de aanhanger betekent al snel dat uw elektrische auto op vakantie tot 50% meer energie zal verbruiken. Wilt u op vakantie met de caravan? Helaas zijn elektrische auto’s hier nog niet geschikt voor, daar is de actieradius nog te laag voor.

Meer informatie over op vakantie met een elektrische auto?

Bij MijnEVSpecialist en ASN Vermaire in Haarlem werken echte specialisten als het gaat om elektrische voertuigen. Bent u van plan om op reis te gaan met uw elektrische auto? Neem van tevoren contact met ons op om alle aandachtspunten door te spreken. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn