Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Hoe duurzaam is een elektrische auto?

Hoe duurzaam is een elektrische auto. Groene wegmarkering auto aan stekker.

Wanneer het gaat over duurzame maatregelen in het dagelijks leven, wordt er snel gesproken over de overstap van benzineauto naar een elektrische auto. Maar hoe duurzaam is een elektrische auto eigenlijk? Is elektrisch rijden beter voor het milieu dan een traditionele benzine- of dieselauto? En hoe zit het met de productie van elektrische auto’s? Is die ook duurzamer dan van een brandstofauto? In dit blog vertellen we u alles over de duurzaamheid van een elektrische auto.

De opkomst van de elektrische auto

De elektrische auto is veel ouder dan vaak gedacht wordt. Aan het begin van de 19e eeuw, toen de eerste auto’s rond begonnen te rijden, werd er ook gesleuteld aan de eerste ‘stekkerauto’. Deze elektrische auto had uiteraard geen hoge actieradius en kon het in populariteit niet winnen van de auto die door benzine aangedreven werd. Tientallen jaren heeft de benzineauto het straatbeeld gevuld, elektrisch rijden werd gezien als iets van de toekomst. Daarnaast hadden de enige elektrische auto’s die er waren een zeer lage actieradius, waardoor het ook niet echt aantrekkelijk was er eentje aan te schaffen. Tot daar zo’n 10 à 15 jaar geleden verandering in kwam. Grote autobedrijven staken steeds meer geld in het ontwikkelen van betaalbare, goede elektrische voertuigen. De ontwikkeling heeft sindsdien dan ook een flinke vlucht genomen. Aan het begin van 2021 reden er zo’n 273 duizend elektrische auto’s rond in Nederland.

Wat maakt een elektrische auto duurzaam?

Hoe duurzaam een elektrische auto is, hangt af van verschillende factoren. Laten we beginnen met te zeggen dat een elektrische auto verreweg de milieuvriendelijkste keuze is, vergeleken met een diesel- of benzineauto. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de uitstoot van de elektrische auto ten opzichte van een benzineauto.  

De CO2-uitstoot van een elektrische auto

De CO2-uitstoot is tijdens het gebruik gemiddeld 40% lager dan bij een reguliere benzineauto. En wanneer de gewonnen stroom de komende jaren alleen maar groener wordt, zal dit verschil alsmaar groter worden. Zo wordt nu nog veel stroom opgewekt met zogeheten ‘grijze stroom’, afkomstig uit kolencentrales. Deze stoten CO2 uit. Stapt u over op zonnepanelen, dan is dat niet alleen financieel een voordelige keuze – maar is dit ook zeer goed voordelig voor het milieu. De CO2-uitstoot bij het opwekken via zonnepanelen is namelijk 0! Wanneer we kijken naar de uitstoot bij de productie van een elektrische auto, dan ligt deze wél hoger bij een elektrische auto. Dit komt door de batterijproductie. Echter wordt deze achterstand tijdens het gebruik fors ingehaald, ook wanneer de auto opgeladen wordt met grijze stroom’.

Fijnstofuitstoot van een elektrische auto

Een elektrische auto stoot minder fijnstof uit tijdens het gebruik ervan. Dit komt doordat een elektrische auto geen uitlaatgassen heeft. De meeste fijnstof komt echter vrij door slijtage van de banden van een elektrische auto, de remmen en het wegdek: deze uitstoot is bij elektrische auto’s hetzelfde als bij benzineauto’s.

Energiebesparend rijden met een elektrische auto

Hoe duurzaam uw elektrische auto is, hangt ook af van uw eigen rijstijl en hoe u uw elektrische auto oplaadt. Een elektrische auto rijdt op een accu (batterij), deze dient regelmatig opgeladen te worden. Dit kan via het reguliere stroomnetwerk. Uw elektrische auto wordt dan opgeladen met grijze stroom. Deze stroom komt van kolencentrales, die CO2 uitstoten. Hiermee vergroot u de impact op het milieu. Om zo duurzaam mogelijk te rijden is het daarom aan te raden naar de mogelijkheden van zonnepanelen en een eigen laadpaal te kijken. De uitstoot van CO2 is met zonnepanelen, zoals eerder gezegd, terug te brengen naar 0. Daarbij bent u uw eigen stroomleverancier en zult u dit ook merken in de kosten. Al binnen een paar jaar kunt u de investering in uw zonnepanelen terugverdiend hebben. Daarnaast is het ook uw eigen rijstijl die bij kan dragen aan de duurzaamheid van een elektrische auto. Zo hebben veel elektrische auto’s de optie van regeneratief remmen. Hiermee wint u elektriciteit terug wanneer u op het rempedaal trapt. Op deze manier vergroot u de actieradius. Daarnaast verbruikt u minder elektriciteit bij een defensieve rijstijl. Makkelijk gezegd: hoe harder u uw gaspedaal intrapt, hoe sneller de accu leeg is en deze weer opgeladen moet worden.

Hoe duurzaam is de productie van een elektrische auto?

De productie van een elektrische auto is niet geheel onomstreden. Er wordt nog gebruikgemaakt van kostbare metalen wat impact heeft op het milieu en de directe leefomgeving van de mensen in deze gebieden. De productie van een autobatterij stoot nog steeds veel CO2 uit. Tóch zijn er genoeg redenen om voor een elektrische auto te kiezen. Deze hoeveelheid uitstoot wordt namelijk ingehaald door benzineauto’s tijdens het gebruik ervan. Daarnaast kan een autobatterij, wanneer eenmaal geproduceerd, vaker gebruikt worden. Daarnaast kunnen de grondstoffen uit autobatterijen opnieuw gebruikt worden. In de toekomst zal de productie van een autobatterij ook minder schadelijk voor het milieu zijn. De ontwikkelingen hiervan zijn veelbelovend. In 2035 zal er 22 procent minder lithium en nikkel nodig zijn en 65 procent minder kobalt! Tenslotte hebben leden van de Tweede Kamer in 2021 de regering om een concreet plan gevraagd voor de ontwikkeling van autobatterijen in Nederland.

Conclusie: is een elektrische auto een duurzame keuze?

Wanneer u zich aan het oriënteren bent voor een nieuwe auto, dan is een elektrische auto een duurzame keuze en het beste voor het milieu. Er is zeker nog een verbeteringsslag te slaan bij de productie van een autobatterij voor een elektrische auto, maar de geluiden die we horen over de plannen hiervan zijn hoopgevend. Ook uw eigen rijgedrag draagt bij aan hoeveel uitstoot de auto produceert. Denk aan het aantal kilometers, maar ook uw rijstijl. Een accu loopt immers sneller leeg wanneer er flink gas wordt gegeven. Tenslotte draagt ook de manier van laden bij aan de duurzaamheid van uw elektrische auto. Wanneer u gebruik maakt van groene stroom is de uitstoot minder dan bij gebruik van het grijze stroomnetwerk. De meest duurzame optie is een aansluiting op zonnepanelen: hiermee is de CO2-uitstoot van het opladen van uw elektrische auto 0.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn