Elektrische voertuigen: je kunt er in het dagelijkse straatbeeld niet meer omheen. Steeds meer mensen kiezen voor een zogenoemde ‘stekkerauto’ en stappen af van de reguliere brandstofauto’s. Overstappen op een elektrisch voertuig kan vele voordelen hebben. Maar wat betekent zo’n overstap? Waar moet je rekening mee houden als je kiest voor een elektrische auto en hoe zit het met het onderhoud van een elektrische auto? In dit blog vertellen we je alle ins en outs over elektrische voertuigen.
Wat zijn elektrische auto’s?
Elektrische voertuigen zijn o.a. auto’s die aangedreven worden door een elektromotor. In tegenstelling tot een ‘reguliere’ benzineauto draaien elektrische auto’s dus niet op brandstof, maar wordt de energie geleverd door een tractiebatterij of brandstofcel. Sinds 2010 zijn elektrische auto’s steeds meer in opkomst – maar eigenlijk bestaan ze al veel langer! Al aan het einde van de 19e eeuw, toen de eerste auto’s uitgevonden werden, werden er elektrische voertuigen gemaakt. Uiteindelijk zouden benzineauto’s het dik winnen en decennialang ‘the only way to go’ zijn. Inmiddels wordt er steeds vaker elektrisch gereden en is de ontwikkeling van elektrische voertuigen de afgelopen jaren superhard gegaan.
Wanneer koopt u een elektrische auto?
Bent u zich aan het oriënteren op de aanschaf van een nieuwe auto, dan is het een goed idee om ook elektrische voertuigen in overweging te nemen. Een elektrische auto is uitermate geschikt voor verkeer in een stadscentrum: er zijn volop laadpalen te vinden en er zijn leuke kleine modellen beschikbaar waarmee u zich comfortabel door het stadsverkeer kunt manoeuvreren. Toch heeft de ontwikkeling van elektrische voertuigen in de afgelopen tien à vijftien jaar zo’n vlucht genomen, dat ook voor grotere afstanden elektrische auto’s heel erg geschikt kunnen zijn. Dit heeft alles te maken met de actieradius.
Hoe zit het met de actieradius?
Als we spreken over elektrische voertuigen, dan kan de actieradius niet onbesproken blijven. Maar wat een actieradius eigenlijk? De actieradius van een auto vertelt hoeveel kilometer u kunt rijden nadat het elektrische voertuig volledig opgeladen is. Hoe snel uw accu leeg is, hangt niet alleen af van uw actieradius, maar ook van de grootte van uw elektrische auto en uw rijstijl. Houdt u van een beetje trappen op de pedalen? Dan zal de elektrische auto sneller leeglopen dan wanneer u er een defensieve rijstijl op nahoudt en u gebruikmaakt van regeneratief remmen. Hierbij wordt er weer energie teruggewonnen wanneer u remt. Daarnaast loopt een accu ook sneller leeg wanneer het buiten koud is. De batterijen werken dan minder efficiënt en er wordt vaker gebruikgemaakt van de verwarming, wat ook energie kost. Auto’s met een lage actieradius zijn beter geschikt voor kortere afstanden, zoals gebruik in de stad. Zo zijn er elektrische auto’s met een actieradius van 180/190 kilometer. De actieradius van duurdere en grotere modellen elektrische auto’s kunnen in bepaalde gevallen soms oplopen tot 600/700 kilometer.
Een overzicht van de 10 beste elektrische auto’s vindt u hier.
Wat zijn de voordelen van elektrische voertuigen?
Laten we beginnen met de kosten, want elektrisch rijden is goedkoper dan met een benzineauto. Wat dacht u van opladen? Thuis opladen is in de regel 50% goedkoper dan tanken bij een benzinestation. Zeker wanneer u uw energie zelf opwekt door middel van zonnepanelen, dan wordt het helemaal een aantrekkelijk kostenplaatje! Daarnaast zijn volledig elektrische auto’s in elk geval tot 2024 vrijgesteld van BPM en motorrijtuigbelasting. Elektrisch rijden is daarnaast ook beter voor het milieu: ze stoten minder CO2 uit tijdens het rijden én bij de productie ervan. Daarnaast worden er geen giftige stoffen als fijnstof en stikstofoxiden geproduceerd. Ook heerlijk: u bent niet meer verplicht langs een benzinestation te rijden: met een laadstation aan huis kan opladen gewoon voor de deur. Een elektrische auto kan vaak wel minder hard rijden dan een benzineauto – maar voor de Nederlandse wegen zijn ze snel genoeg. De laatste jaren is er ook veel gewerkt aan het exterieur van elektrische voertuigen. Velen vinden ze een stuk aantrekkelijk geworden dan een aantal jaar geleden. Ook met een elektrische auto kunt u dus zéker de show stelen!
Hoe werkt opladen?
Het opladen van een elektrische auto is supersimpel en kan op verschillende plekken. Het meest voordelig is om een eigen laadpaal aan te schaffen bij huis. Bij een elektrisch voertuig wordt een kabel geleverd die u aan deze laadpaal kunt koppelen. U krijgt daarbij een pas of chip waarmee u het laden van het elektrische voertuig kunt activeren. Deze pas of chip registreert hoeveel kilowatt er afgenomen wordt, zodat dit later in rekening gebracht kan worden. Heeft u geen laadpaal aan huis? Het proces van laden werkt ook op openbare plekken hetzelfde: u koppelt uw elektrische auto gewoon aan en activeert het laden met uw chip of pas. Het enige verschil is dat de kosten die aan openbaar laden gebonden zijn, hoger uitvallen dan wanneer u thuis uw elektrische auto oplaadt.
Welke modellen elektrische voertuigen zijn er?
Tegenwoordig zijn er bij bijna elk automerk elektrische modellen te vinden. In verschillende afmetingen en prijzen. Familycar of juist een kleine stadsauto, strak vormgegeven of schattig uiterlijk… elektrische auto’s zijn er in alle vormen en maten. Afhankelijk van uw dagelijkse kilometers, smaak en budget kunt u een keuze maken welke elektrische auto het beste bij u past.
Onderhoud elektrische voertuigen
Bij MijnEVSpecialist zijn we gespecialiseerd in het onderhoud en reparaties aan elektrische auto’s. Elektrische auto’s zijn doorgaans complexer dan reguliere auto’s met een benzine- of dieselmotor. Laat het onderhoud aan elektrische auto’s daarom over aan echte experts. Bij ons kunt u terecht
Hoeveel kost een elektrische auto?
Elektrische voertuigen zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen, het is dus afhankelijk van uw budget welke elektrische auto daar het beste bij past. Een elektrische auto is in aanschaf duurder dan brandstofauto’s. Toch kan een elektrische auto een slimme aankoop zijn. Zoals we hierboven uitlegden zijn de maandelijkse kosten bij een nieuwe elektrische auto lager dan bij een nieuwe brandstofauto. Zowel de prijzen van de ‘brandstof’ (oftewel; de elektriciteit) als het onderhoud, de verzekering en de belasting liggen bij elektrische voertuigen lager dan bij een benzineauto. Is de aanschafprijs van een elektrische auto te hoog voor uw portemonnee, dan kunt u private lease overwegen. Daarnaast zijn er steeds meer tweedehands elektrische auto’s beschikbaar met een aanzienlijk lager prijskaartje.