Elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dat komt o.a. omdat een elektrische voertuig een accu heeft in plaats van een brandstofmotor. Hierdoor zijn er minder bewegende, en dus slijtbare, onderdelen. Dit scheelt een hoop in onderhoud én in kosten.
Hoeveel onderhoud heeft een elektrische auto nodig?
Een elektrische auto vergt minder onderhoud dan een brandstofauto. De aandrijving van een elektrische auto bestaat uit een elektromotor, een omvormer en een lader. Het traditionele onderhoud, waarbij bijvoorbeeld de motorolie vervangen wordt, is niet meer nodig. Het onderhoud van een elektrische auto bestaat daarom alleen nog maar uit een inspectieservice, waarbij het interieurfilter en de remvloeistof vervangen worden. Dat maakt een elektrische auto goedkoper in onderhoud. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat ook de remmen, banden, ruitenwissers en lampen regelmatig worden gecontroleerd.
Heeft u net een elektrisch voertuig aangeschaft? Dan hoeft u pas over 4 jaar, of bij bereik van 30.000 kilometer een APK-keuring te laten uitvoeren.
Zijn elektrische auto’s goedkoper in onderhoud?
Alle autokosten bij elkaar opgeteld wordt ook wel de Total Cost of Ownership (TCO) genoemd. Elektrische auto’s blijken, ondanks een fors hogere aanschafprijs, onderaan de streep nauwelijks duurder als je naar het totale kostenplaatje kijkt. Bij sommige auto’s valt de balans zelfs positief uit voor de elektrische auto. Dat komt omdat elektrische auto’s minder onderhoud en reparaties nodig hebben dan een brandstofauto. Wanneer alle kosten die gerelateerd zijn aan een verbrandingsmotor worden afgetrokken is de besparing van een elektrisch voertuig ongeveer 20 procent.
Ondanks deze positieve cijfers is het van belang uw elektrische auto goed te laten onderhouden. Wanneer dit niet gebeurd, kan het voorkomen dat bepaalde defecten niet op tijd worden opgemerkt waardoor u alsnog duurder uit bent.
Hoe komt het dat elektrische auto’s goedkoper zijn in onderhoud?
Een auto met een verbrandingsmotor heeft al snel meer dan tweehonderd draaiende onderdelen in de aandrijflijn. Dat zijn stuk voor stuk onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Deze onderdelen hebben onderhoud nodig en moeten af en toe vervangen worden.
Een elektrische auto heeft minder dan twintig draaiende delen in de aandrijflijn. Dat betekent dus ook dat er veel minder onderdelen zijn die onderhevig zijn aan slijtage. Minder slijtage betekent dus goedkoper in onderhoud. Zaken als olie verversen, nieuwe bougies, vervanging van koppeling of distributieriem zullen bij uw elektrische auto niet voorkomen. De grootste slijtage onderdelen van elektrische auto’s zijn de banden en de remmen, al gaan de remmen ook doorgaans een stuk langer mee dan bij een brandstofauto, omdat elektrische auto’s veel gebruik maken van remmen op de elektromotor.
Een van de grootst mogelijke kostenposten bij een elektrische auto is de vervanging van het accupakket. Het is daarbij de vraag hoe lang deze meegaat. Als we kijken naar een elektrische auto die al sinds 2012 op de markt is, de Tesla Model S, dan blijkt dat accupakket behoorlijk betrouwbaar. Na 250.000 kilometer is er gemiddeld nog meer dan 90 procent van de accucapaciteit aanwezig. Elektrische auto’s zijn dus wel degelijk goedkoper in onderhoud.
Fiscale voordelen elektrische voertuigen
Naast dat elektrische voertuigen goedkoper in onderhoud zijn probeert de Nederlandse overheid op diverse manier om elektrisch rijden te stimuleren. Op dit moment zijn de volgende stimuleringsmaatregelingen van kracht:
- Aanschafsubsidie: Sinds 1 juli 2020 is er een aanschafsubsidie beschikbaar voor particulieren die een elektrische auto aanschaffen of privé leasen.
- Lagere bijtelling: Zakelijke rijders profiteren in 2021 van 22 procent bijtelling, tot een maximaal bedrag van €45.000. In 2022 gaat de bijtelling voor volledig elektrische auto’s naar 16 procent en geldt er een maximum van €40.000.
- Milieu-investeringsaftrek (MIA): Ondernemers kunnen bij de aanschaf van een volledig elektrische auto een subsidie ontvangen in de vorm van een extra afschrijvingspost, waarmee de fiscale winst van een onderneming lager uitvalt en ze minder inkomstenbelasting hoeven te betalen.
- Geen BPM: De BPM, oftewel belasting van personenwagens en motorrijwielen is een extra belasting bij de aanschaf van een auto. Deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot van een auto. Omdat een elektrische auto geen (directe) CO2-uitstoot heeft, is deze vrijgesteld van BPM.
- Geen wegenbelasting (MRB): Voor een volledig elektrische auto bent u vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel wegenbelasting genoemd.
Laat uw elektrische auto onderhouden door Mijn EV Specialist Een elektrisch voertuig is dus goedkoper in onderhoud en biedt daarnaast nog een aantal interessante fiscale voordelen. Bent u op dit moment in het bezit van een elektrische auto of bent u van plan een elektrische auto aan te schaffen? Laat deze dan onderhouden door de specialisten van Mijn EV Specialist. Wij zijn uw EV specialist in onderhoud, APK en schadeherstel. Maak een afspraak of neem contact met ons op.