Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Wat zijn de verschillen tussen een elektrische auto en een hybride auto?

verschillen elektrische auto en hybride auto. Rode Tesla met oplaadstekker in contact.

Er komen steeds meer, mooiere en zuinigere modellen op de markt van elektrische en hybride auto’s. Ze komen dan ook steeds vaker terug in het straatbeeld. Elektrische en hybride auto’s hebben een belangrijke overeenkomst: ze zijn een stuk beter voor het milieu dan een diesel- of benzineauto. Maar wat zijn de verschillen tussen een hybride en een volledig elektrische auto? U leest het hieronder!

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto is een voertuig dat gebruik maakt van twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektromotor. De verbrandingsmotor haalt brandstof uit de brandstoftank – diesel of benzine. Er is bij een hybride auto dus wel sprake van CO2-uitstoot.  De elektromotor draait op stroom uit de accu die in het voertuig zit. De accu wordt niet opgeladen met een stekker, maar wordt herladen door restenergie die vrijkomt tijdens het rijden en remmen. Korte ritten kan een hybride auto op stroom rijden, vervolgens schakelt de auto automatisch over op de benzine- of dieselmotor. 

Verschillende typen hybride auto’s 

Er bestaan verschillende typen hybride auto’s. Er is keus uit volledig hybride, half hybride en plug-in hybride. 

Volledig hybride 

Een full hybride rijdt op zowel de elektromotor als op de verbrandingsmotor. Een volledig hybride auto kan dus helemaal op de elektromotor, of helemaal op de verbrandingsmotor rijden. Tijdens het rijden kan er afwisselend mee worden gereden. Handig om in de stad zuinig te kunnen rijden. De Toyota Yaris en Toyota Auris zijn voorbeelden van full hybride auto’s. 

Half hybride 

Een half hybride, of soms ‘mild hybride’ genoemd, kan niet alleen op elektriciteit rijden. De elektromotor ondersteund als het ware de verbrandingsmotor. Bij het optrekken vanuit stilstand bijvoorbeeld. Een half hybride rijdt wel een stuk zuiniger dan met alleen een verbrandingsmotor. Over het algemeen rijdt een half hybride 8 tot 10% zuiniger. 

Plug-in hybride

Dit is een hybride uitvoering waarvan de accu kan worden opgeladen zonder er mee te rijden. De accu wordt opgeladen via een stekker in het stopcontact. Dat kan thuis, in parkeergarages, bij laadpalen en op steeds meer openbare parkeerplaatsen. Deze auto zit dus eigenlijk tussen een volledig elektrische auto en een hybride in. Toyota Prius en Opel Ampera zijn voorbeelden van een plug-in hybride. 

De voordelen van een hybride auto

Een hybride auto kent vele voordelen:

 • Minder CO2-uitstoot
 • Lagere brandstofkosten
 • Vrijstelling van aanschafbelasting
 • Fiscale voordelen 

De nadelen van een hybride auto

De nadelen van een hybride auto: 

 • Het produceren en slopen van een hybride auto is milieuvervuilend
 • Het gewicht van de batterijen maakt de auto soms zwaar

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto gebruikt uitsluitend elektriciteit en heeft dus geen verbrandingsmotor. Een elektrische auto wordt volledig aangedreven door een elektromotor. De accu wordt opgeladen door middel van de bekende laadpalen. Dit gebeurt door middel van een stekker die wordt aangesloten op een oplaadpunt. Ook kan gebruikt worden gemaakt van een snellader bij een tankstation. 

De markt voor elektrische auto’s zit enorm in de lift, omdat steeds meer mensen bewuster gaan rijden. Ook worden de auto’s steeds betaalbaarder doordat er nieuwe merken en modellen verschijnen. Bekende automerken in de elektrische automarkt zijn onder andere Tesla, Nissan en Renault. 

De voordelen van een elektrische auto

Een elektrische auto kent vele voordelen: 

De nadelen van een elektrische auto

De nadelen van een elektrische auto:

 • De actieradius is beperkt 
 • De dekkingsgraad van laadpalen is in sommige gemeenten nog een probleem
 • De productie van accu’s is milieubelastend
 • Het opladen van de accu kost tijd 
 • De meeste elektrische auto’s hebben geen trekhaak

De verschillen tussen een elektrische en een hybride auto

De belangrijkste verschillen tussen een elektrische en een hybride auto zijn te wijden aan onderstaande kenmerken.

De kosten van de auto

De aanschaf van een elektrische auto en een hybride auto liggen hoger dan de aanschaf van een traditionele auto. Deskundigen verwachten wel dat de prijs in 2025 gelijkgetrokken zal zijn. Zeker gezien het feit dat er steeds meer nieuwe elektrische modellen op de markt komen. 

De kosten voor het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het elektriciteitstarief en het model van de auto. Deze kosten bedragen naar schatting ongeveer een vijfde van de brandstofprijs. Bij een hybride auto hangt de prijs af van de prijs van de brandstof en van hoeveel tijd de auto op de elektrische accu rijdt. 

Het bereik

De afstand die een elektrische auto kan afleggen is over het algemeen kleiner dat het bereik van een traditionele of hybride auto. Dit is ook vaak de drempel voor mensen om over te stappen op een elektrisch voertuig. Echter is de markt voor elektrische auto’s steeds meer aan het veranderen. Zo biedt de Tesla S een bereik van ongeveer 643 kilometer. 

De motor

De motor van een elektrische auto werkt het efficiëntst vergeleken met een hybride of traditionele auto, want de energie van de batterij gaat rechtstreeks naar de auto. Een hybride auto combineert elektriciteit met een diesel- of benzineauto, maar gebruikt ook restwarmte en energie van de diesel- of benzinemotor om de elektrische batterij op te laden. 

Uitstoot

Traditionele auto’s stoten milieubelastend stoffen uit. Elektrische auto’s zijn daarentegen voertuigen met nul emissie: deze auto’s stoten helemaal geen uitlaatgassen uit. Hybride auto’s kunnen een bepaald aantal kilometer zonder uitstoot afleggen. 

Laat uw elektrische- of hybride auto onderhouden of repareren door Mijn EV Specialist

Rijdt u een elektrische- of hybride auto? Laat deze dan onderhouden of repareren door Mijn EV Specialist. Wij vallen onder de BOVAG-schadeherstelbedrijven, waardoor u weet dat uw auto in goede handen is. Daarnaast kennen onze professionals alle ins en outs van uw elektrische- of hybride auto. Ook krijgt u standaard 3 maanden reparatiegarantie. Maak online een afspraak of neem telefonisch contact met ons op voor meer informatie. 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn