Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Bijtelling elektrische auto 2022: zo zit het

Meer informatie over bijtelling elektrische auto 2022

Hoe zit het met de bijtelling van een elektrische auto in 2022? Bent u in het bezit van een ‘auto van de zaak’, dan betaalt u bijtelling. Veel werknemers kiezen in de afgelopen jaren een elektrische auto, vanwege onder andere het voordeel van een lage bijtelling. Deze bijtelling is in de loop der jaren weer een beetje gestegen, maar hoe zit het met de bijtelling van een elektrische auto in 2022? In dit artikel leggen we u er alles over uit.

Wat is bijtelling?

Gaat u bijtelling over uw elektrische auto betalen, dan is het in eerste instantie goed om te weten waarom u bijtelling betaalt. Bijtelling betaalt u wanneer u een auto van de zaak rijdt en u jaarlijks meer dan 500 kilometers privé rijdt. Deze kilometers zijn voor de fiscus een vorm van inkomen, waarover belasting betaald dient te worden – oftewel: bijtelling. U kunt bijtelling elektrische auto dus vergelijken met een soort van loonbelasting. Koopt u zelf een elektrische auto, dan hoeft u geen bijtelling te betalen.

Hoe wordt bijtelling elektrische auto bepaald?

Hoe hoog de bijtelling is, is afhankelijk van het type auto dat u kiest en hoeveel CO2 dit voertuig uitstoot. Om deze reden is de bijtelling op waterstofauto’s en elektrische auto’s lager. Daarnaast wordt gekeken naar de cataloguswaarde van een auto. Het percentage bijtelling wordt dus berekend over de cataloguswaarde, niet over de dagprijs van de auto. Is de auto waar jij in rijdt twee jaar oud, dan wordt er dus gekeken naar de catalogusprijs, en niet naar de actuele dagwaarde van de auto zelf. Om deze reden is het

Hoe hoog is de bijtelling elektrische auto in 2022?

Voor alle auto’s op fossiele brandstof is de bijtelling in 2022 22%. De bijtelling elektrische auto’s en waterstofauto’s is voor dit jaar bepaald op 16%. U betaalt dus minder bijtelling voor een elektrische auto. Dit geldt overigens niet voor hybride auto’s – hierbij wordt er gewoon 22% bijtelling berekend. Let wel: de bijtelling van 16% geldt tot €35.000,- van de catalogusprijs waarna er over de meerprijs 22% bijtelling elektrische auto betaald dient te worden. De bijtelling elektrische auto staat 60 maanden vast. Kiest u dit jaar voor een elektrische auto, dan blijft de huidige bijtelling elektrische auto dus nog 60 maanden geldig en betaalt u hetzelfde tarief.

Voordeel bijtelling elektrische auto t.o.v. brandstofauto in de toekomst

De bijtelling elektrische auto is lager dan de bijtelling bij een reguliere brandstofauto om dat de CO2-uitstoot van een elektrische auto ook lager is. Toch gaat ook de bijtelling elektrische auto in de komende jaren stijgen. Was de bijtelling in 2019 nog maar 4%, nu is de bijtelling elektrische auto al op 16% en dit zal verder stijgen naar 22% in 2026. Momenteel is het wel nog zo dat bestuurders van elektrische auto’s geen wegenbelasting betalen, dit zal per 2025 ook omhooggaan. In dat jaar zullen rijders van elektrische auto’s een kwart van het normale tarief aan wegenbelasting betalen, in het daaropvolgende jaar wordt dit het volledige tarief. Toch is elektrisch rijden nog steeds voordelig, zeker wanneer u uw stroom zelf opwekt door middel van zonnepanelen bijvoorbeeld. Een elektrische auto kan daarmee zeer duurzaam zijn.

Hoe leaset u een elektrische auto in 2022 met 12% bijtelling?

De bijtelling van een elektrische auto is momenteel 16%, terwijl dit vorig jaar nog 12% was. U kunt hier nog van profiteren, door bijvoorbeeld voor een elektrische auto te kiezen die in 2021 op kenteken is gezet. De bijtelling elektrische auto staat namelijk 60 maanden vast, waardoor u tot en met 2026 van deze gunstige elektrische bijtelling van 12% kunt profiteren.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn