Op het moment dat de tank van uw benzine of dieselauto bijna leeg is, kan je deze binnen een paar minuten weer voltanken. Maar hoe werkt dat dan eigenlijk als de batterij van uw elektrische auto bijna leeg is? In dit blog lees je alles over het opladen elektrische auto en alles wat hierbij komt kijken. Ondanks dat het opladen van een elektrische auto iets meer moeite kost, is het niet ingewikkeld. Het enige wat je immers hoeft te doen is een stekker in te pluggen.
Hoe werkt het?
Wanneer u een elektrisch voertuig aanschaft, wordt hier standaard een laadkabel bij geleverd, voor het opladen elektrische auto. Het enige wat u op dit moment hoeft te doen is de stekker in de laadaansluiting van de auto en het laadpunt te steken. Bij sommige laadpalen zit er zelfs standaard een stekker aan, dit is erg gemakkelijk indien u uw eigen laadkabel bent vergeten. Het starten en beëindigen van de laadsessie is net zo gemakkelijk als het inpluggen van de laadkabel.
Het verschilt per auto en situatie of u gebruik maakt van een app om te kunnen laden of een laadpas. Deze app of pas staat op naam van een persoon of een bedrijf. Door het gebruik van de app of pas wordt de laadsessie gestart en zal het na het laden weer worden beëindigd. Door het gebruik van de app of pas kunnen de gemaakte stroomkosten aan het einde van de maand gemakkelijk worden gefactureerd. Na het starten van de laadsessie is het niet mogelijk om de kabel los te trekken, deze wordt hierdoor automatisch vergrendeld. Na het beëindigen van de laadsessie is het pas mogelijk om de kabel los te maken van de auto en eventueel de laadpaal.
AC of DC?
Er zijn twee verschillende manieren voor het opladen elektrische auto. Dit kan met alternating current, AC (wisselstroom) of met direct current, DC (gelijkstroom). Het landelijke elektriciteitsnet werkt met AC. Echter de batterij van een elektrische auto werkt met DC. De AC moet, om de batterij van de elektrische auto op te kunnen laden, omgezet worden naar DC. Dit gebeurt met een omvormer die in de auto zit. Echter heeft de omvormer een beperkende werking op de snelheid van het laden van de batterij van de elektrische auto.
Voor vrijwel alle laadpunten op straat, in de woonwijk, op werk, in parkeergarages en thuis geldt laden met alternating current. Het vermogen van een AC-laadpunt, varieert tussen de 2,3 en 22 kW. Hoe hoger het vermogen van het laadpunt, hoe sneller de batterij van de elektrische auto opgeladen kan worden. De meeste openbare AC-laadpunten in Nederland leveren een vermogen van 11 kW.
Wanneer de elektrische auto wordt opgeladen met direct current, wordt de omvormer in de auto omzeild. Op dat moment zijn veel hogere laadsnelheden mogelijk, dit wordt dan ook snelladen genoemd. In het laadstation zelf, vindt het omzetten van AC naar DC plaats. Snelladers zijn vaak te vinden op plekken zoals parkeerplaatsen van een groot winkelcentrum en langs de snelweg.
DC-laders leveren in tegenstelling dus een veel hoger vermogen, dit vermogen loopt soms op tot 350 kW, maar zal over het algemeen tussen de 50 kW en 150 kW liggen. De meeste elektrische auto’s zijn bij het laden aan een snellader 30 minuten kwijt om de auto tot 80% op te laden. Het opladen van de batterij met een DC-lader is dus gemiddeld tien keer sneller dan via een AC-laadpunt.
Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?
De laadtijd van de batterij van een elektrische auto is afhankelijk van verschillende factoren:
- De batterijcapaciteit (in kWh);
- Het vermogen waarmee de batterij maximaal kan worden opgeladen (in kW);
- Het vermogen dat het laadpunt kan leveren (in kW);
- De temperatuur van de batterij.
Het is belangrijk dat u weet dat de zwakste (bovenstaande) factor bepaalt hoe snel de batterij van de elektrische auto daadwerkelijk zal worden opgeladen. Hoe hoger het aantal kWh, hoe meer energie de batterij op kan slaan en hoe langer het opladen elektrische auto duurt.
Kosten opladen elektrische auto
Het rijden van een elektrische auto is een duurzame keuze. Het is zowel schoner als goedkoper dan een benzine of dieselauto. De kosten van het opladen elektrische auto verschillen natuurlijk, afhankelijk van hoeveel kilometers u aflegt. Indien u veel met de elektrische auto rijdt, kunt u het overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. Zo rijdt u en duurzaam én wekt u uw eigen stroom op. In de blog ‘Hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto’ vertellen wij u meer over de kosten opladen elektrische auto en hoeveel u hiermee kunt besparen.
Bij Mijn EV Specialist zijn we gespecialiseerd in elektrische voertuigen. U kunt altijd bij ons terecht voor uw onderhoudsbeurten en al uw andere vragen met betrekking tot het opladen elektrische auto. Voor vragen of meer informatie kunt u contact met ons opnemen via dit contactformulier, of bel naar +31 (0)23 53 275 91.