Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto?

Hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto?

Elektrisch rijden is een duurzame keuze. Het is zowel goedkoper als schoner dan een auto die rijdt op diesel of benzine. Om nóg goedkoper en duurzamer te rijden kunt u uw eigen stroom opwekken. Met de eigen opgewekte stroom kan uw elektrische auto worden opgeladen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen.

Stroom die u zelf opwekt is altijd voordeliger dan stroom die u afneemt van een energieleverancier. Voor de zelfopgewekte stroom, inclusief de prijs van de zonnepanelen betaalt u ongeveer €0,07 per kWh, terwijl dit bedrag veel hoger ligt bij afname van een energieleverancier. Bij een energieleverancier betaal je al snel €0,30 tot €0,52 cent. Het is dus vanzelfsprekend dat steeds meer mensen kiezen voor het aanschaffen van zonnepanelen, vooral als ze ook al een elektrische auto hebben. Maar hoeveel zonnepanelen zijn er dan nodig voor het opladen van een elektrische auto?

Hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto?

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw elektrische auto op te laden, is er een formule. Eerst zullen we met deze formule even een rekenvoorbeeld aan u geven.

Stel dat u 15.000 kilometer per jaar rijdt in een Volkswagen ID3 of een Tesla Model 3. Deze auto’s rijden ongeveer 6,5 kilometer per kWh. Om te berekenen hoeveel kWh u nodig heeft per jaar met deze gereden kilometers krijg je de volgende som: 15.000 / 6,5 = 2.307 kWh. Dit betekent dus dat u 2.307 kWh nodig heeft per jaar. Een nieuw zonnepaneel levert ongeveer 350 kWh per jaar. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn om uw auto op te laden, doet u de kWh dat nodig is gedeeld door de 350 kWh die één zonnepaneel per jaar levert. Dus u krijgt dan 2.307 / 350 = 6,6, dus u heeft 7 zonnepanelen nodig.

De formule voor hoeveel zonnepanelen nodig om auto op te laden is dus:

Het aantal kilometers per jaar / het verbruik van je elektrische auto in kilometer per kWh / 350. Dus rijdt u 25.000 kilometer per jaar in een elektrische auto die 6 kilometer per kWh rijdt, dan wordt het: (25.000 / 6) / 350 = 11,90, dus dan heeft u 12 zonnepanelen nodig.

Het is dus belangrijk dat het aantal altijd naar boven wordt afgerond dus als u 11,90 zonnepanelen nodig heeft, worden dat er dus 12. Bij 5,39 worden het er 6, anders wordt er niet genoeg energie geproduceerd. Het is dus per auto en situatie gemakkelijk te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw elektrische auto op te laden.

Besparen met zonnepanelen

Als u heeft berekend hoeveel zonnepanelen u nodig heeft per jaar weet u dus hoeveel kWh uw auto verbruikt. Als we uitgaan van 2.200 kWh per jaar, doen we dat x de energie prijs per kWh van de zonnepanelen (€0,07), 2.200 x 0,07 = €154,-. Zonder het gebruik van zonnepanelen en met een prijs van €0,45 per kWh bij een energieleverancier betaal je 2.200 x €0,45 = €990,-. Hiermee bespaar je dus €836, en de energieprijzen zijn, net zoals de huidige benzineprijzen, alleen maar aan het stijgen.

De specialist op het gebied van elektrische voertuigen

U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over elektrische voertuigen. Mijn EV Specialist is gespecialiseerd in elektrische voertuigen en alles wat hiermee te maken heeft. U kunt gemakkelijk contact met ons opnemen via de website, of bel naar +31 (0)23 53 275 91.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn