Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Alles wat u moet weten over de banden van een elektrische auto

banden elektrische auto

Elektrische voertuigen (EV) blijven in populariteit stijgen. Met het oog op duurzaamheid en de ecologische voetafdruk kan dat natuurlijk ook niet anders. Elektrisch rijden heeft dan ook vele voordelen. Echter kent elektrisch rijden ook een nadeel en daarbij gaat het om de autobanden. Maar hoe zit dat nou echt? 

Het gewicht van de elektrische auto 

Elektrische auto’s zijn een stuk zwaarder dan hun tegenhanger op fossiele brandstof. De banden van een elektrische auto zijn met name de plek waar dit extra gewicht merkbaar is. De banden van een auto zijn namelijk de plek waar het gewicht van het voertuig opgevangen moet worden. De extra kilo’s van een elektrische auto lijken een klein verschil, maar door de permanente druk die voor tienduizenden kilometers moet worden afgelegd, zijn die extra kilo’s toch een zware ballast voor de banden van een elektrische auto. Om een voorbeeld te geven weegt de Tesla Model X bijna 2500 kilo, terwijl een vergelijkbaar model, de Audi Q5 met een 2.0 benzinemotor slechts 1800 kilo weegt. De elektrische Tesla weegt dus maar liefst 700 kilo meer. 

Het extra gewicht van een elektrische auto is met name te wijten aan het gewicht van het accupakket. 

De koppel van een elektrische auto 

Naast het gewicht van de elektrische auto heeft de koppel ook invloed op de banden van een elektrische auto. Bij een elektrische auto hoeft de koppel niet opgebouwd te worden. Het volledige vermogen van de elektrische auto wordt daarom direct overgebracht naar de banden. Dit volledig overbrengen van de koppel en het daardoor harde optrekken vergt veel van de banden. In combinatie met het gewicht van de elektrische auto, zijn de banden stevig onderhevig aan slijtage. 

Waar moeten de banden van een elektrische auto aan voldoen?

De gemiddelde elektrische auto is ongeveer 30 procent zwaarder dan een auto met de traditionele verbrandingsmotor. Het accupakket en de koppel van de elektrische auto hebben het meest effect op de banden. Elektrische auto’s kunnen dan ook niet op conventionele banden worden geplaatst, omdat deze het extra gewicht niet aankunnen. Banden van een elektrische auto moeten aan de volgende kenmerken voldoen: 

  • Ze moeten zijn voorzien van sterke zijwanden om het extra gewicht van de auto op te vangen (tip: kies voor banden met een xl (extra load) markering). 
  • Ze moeten meer contactpunten met het wegdek hebben om zo de extra koppel op te kunnen vangen. 
  • Ze moeten stil zijn omdat de elektrische auto ook relatief stil is. 
  • De banden moeten een laag geluidsemissieniveau hebben voor het rijcomfort. 
  • Ze moeten een lage rolweerstand hebben voor de actieradius van de auto. 

EV-banden en innovatie 

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt om banden te ontwikkelen voor elektrische voertuigen die aan alle kenmerken voldoen. Auto- en bandenfabrikanten timmeren hard aan de weg om aan de behoeften van automobilisten en de vereisten van elektrische auto’s te voldoen. De banden van fabrikanten als Goodyear, Pirelli en Michelin hebben al een stap in de goede richting gezet. Gezien de toename van het aantal elektrische banden op de weg, is de verwachting dat bandenfabrikanten de komende tijd veel ontwikkelingen zullen doormaken. 

Wat zijn de voordelen van een elektrische auto?

De banden van een elektrische auto zijn dus nog aan veel ontwikkelingen onderhevig. Des al niet te min bieden elektrische voertuigen vele voordelen. Een elektrische auto heeft namelijk minder onderhoud nodig dan een brandstof auto. In een volledig elektrische auto bevinden zich namelijk minder bewegende, en dus slijtbare onderdelen. Daarom is de enige onderhoudsbeurt die een elektrische auto nodig heeft, een inspectieservice. Dat scheelt dus tijd én geld. 

Mijn EV Specialist adviseert wel om slijtagedelen zoals remmen, ruitenwissers en dus met name de banden regelmatig te laten controleren. Is uw elektrische auto toe aan een onderhoudsbeurt of wilt u uw banden laten controleren? Maak dan online een afspraak bij Mijn EV Specialist, of neem telefonisch contact op voor meer informatie. 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn