Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Waarom het belangrijk is om uw elektrische auto te laten uitlijnen

Uitlijnen elektrische auto

Het rijcomfort en de wegligging van uw auto worden voor een belangrijk deel bepaald door het onderstel. Hieronder verstaan we de voor- en achteras en wielophanging, in combinatie met de velgen en banden. Wanneer uw elektrische auto anders voelt of er zit een nare trilling in, dan kan het zijn dat uw auto niet meer goed is uitgelijnd. Benieuwd hoe verkeerde uitlijning van uw elektrische auto ontstaat, en belangrijker nog, wordt opgelost? U leest het hieronder. 

Hoe herkent u dat uw auto uitlijning nodig heeft?

Een goede wieluitlijning is een van de belangrijkste criteria om veilig met uw elektrische auto te rijden. Veel mensen hebben te maken met de tekenen van een slechte uitlijning van de auto, zonder dat zij weten dat de oplossing heel simpel is. Er zijn verschillende tekenen waaraan u kan herkennen dat uw elektrische auto uitgelijnd moet worden: 

  1. Als het stuur van uw auto trilt of niet goed meer terugdraait. 
  2. Wanneer de auto naar links of rechts trekt tijdens het rijden. 
  3. Bij abnormale bandenslijtage op bepaalde plaatsen.
  4. Wanneer de besturing los voelt tijdens het rijden. 
  5. Als uw stuurwiel niet terugkeert naar het midden.  

Onjuiste uitlijning van het wiel kan veel rij ongemak opleveren en vroegtijdige slijtage veroorzaken. 

Hoe ontstaat verkeerde uitlijning?

Verkeerde uitlijning van uw elektrische auto kan op verschillende manieren ontstaan. Zo is het altijd belangrijk om uw auto na een botsing te laten uitlijnen. Verder is het aan te raden om uw auto uit te laten lijnen bij de volgende zaken: 

  • Als u een aanrijding heeft gehad. 
  • Wanneer u nieuwe banden heeft laten installeren. 
  • Als u een stoeprand heeft geraakt 
  • Na het vervangen van een wiellager of een soortgelijke reparatie aan uw elektrische auto. 

Wat houdt een auto uitlijnen in?

Met het uitlijnen van een auto wordt de wielstand weer goed gezet. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van toespoor, uitspoor of wielvlucht: allemaal termen om de wielstand mee aan te duiden. Voor een goede wegligging worden ze weer in de juiste positie uitgelijnd, waarbij ze exact in een recht spoor lopen. Een afwijking van een paar millimeter kan hetzelfde effect hebben als banden die over een afstand van 100 kilometer dwars over het wegdek worden gesleept. 

Om uw auto uit te lijnen meet één van onze monteurs uw auto op met moderne 3D-uitlijnapparatuur. Deze 3D uitlijnapparatuur is voorzien van geïntegreerde camera’s en speciale software. Op de wielen worden referentieborden geplaatst met daartussen camera’s, gericht naar de voor- en achterwielen. Op het display leest de monteur precies af hoe het met de stand van de wielen is gesteld. Deze manieren van elektrische auto uitlijnen is veel nauwkeuriger dan uitlijnen met een meetlint of laserapparaat. Vervolgens stelt de monteur de ophanging van uw auto af volgens de fabrieksinstellingen. 

Wanneer uw auto is voorzien van rijhulpsystemen, zoals adaptive cruise control of rijstrookassistentie, dan moeten die na het uitlijnen eveneens opnieuw worden afgesteld, dat heet kalibreren. Dit is heel belangrijk, anders kan het gebeuren, dat wanneer u een fietser passeert, de auto toch vol in de remmen gaat. Onze monteurs zullen deze stap dan ook altijd zorgvuldig uitvoeren. 

Waarom is het van belang om uw elektrische auto te laten uitlijnen?

Met het uitlijnen van een elektrische auto wordt bereikt dat de banden gelijkmatig afslijten en dat de auto netjes rechtuit rijdt. Het uitlijnen van uw elektrische auto zorgt voor extra veiligheid. 

Autobanden zullen aanzienlijk minder lang meegaan en verkeerd slijten wanneer de elektrische auto nooit wordt uitgelijnd. Dat terwijl de banden aanzienlijk langer meegaan als de auto goed is uitgelijnd. Het uitlijnen van een elektrische auto zorgt er ook voor dat er brandstof wordt bespaard omdat de banden bij de juiste uitlijning minder rolweerstand hebben. Uw elektrische auto laten uitlijnen is dus niet alleen goed voor de auto, de banden en de rijveiligheid, maar ook voor uw portemonnee. 

Laat uw elektrische auto uitlijnen door Mijn EV Specialist 

Een elektrische auto uitlijnen is een vak apart en vraagt om maatwerk. Bij Mijn EV Specialist zijn we gespecialiseerd in het uitlijnen en kalibreren van elektrische auto’s. Laat uw elektrische auto altijd uitlijnen wanneer u merkt dat uw auto niet prettig rijdt. Uitlijnen zorgt ervoor dat u minder brandstof verbruikt en uw banden minder snel zullen slijten. Onze monteurs zorgen voor de hoogste kwaliteit! Wilt u uw elektrische auto uitlijnen? Maak dan een afspraak

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn