Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Krijg ik subsidie voor mijn elektrische auto?

Route planned elektrische auto_5

Duurzaamheid wordt tegenwoordig volop gestimuleerd door de overheid. Denk aan subsidie voor duurzame oplossingen als woningisolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Ook elektrisch rijden wordt aangemoedigd. Hoe zit het met subsidie voor je elektrische auto in ‘22? Als u een elektrisch voertuig koopt of privé leaset, kunt u in de aanmerking komen voor subsidie. Hier zitten wel haken en ogen aan. Hoe de subsidie werkt en hoeveel u ontvangt, vertellen we allemaal in dit blog.

Wanneer ontvangt u subsidie voor elektrische auto?

Bij het kopen of leasen van een elektrische auto in 2022 kunt u in de aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Of SEPP in het kort. De regeling is in 2020 in het leven geroepen door de overheid.

In 2022 was het sinds 3 januari mogelijk om deze subsidie aan te vragen. Let op: de subsidie geldt alleen bij koop- en leaseovereenkomsten die op of na 1 januari 2022 zijn afgesloten. Daarbij mag het elektrische voertuig niet eerder dan 1 januari op uw naam geregistreerd staan. Hier volgen nog enkele voorwaarden:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten).
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Dan bent u er soms nog niet. Er gelden nog aanvullende voorwaarden bij lease versus koop en een nieuw versus tweedehands. Bekijk alle voorwaarden op rvo.nl.

We noemden het al eerder, maar benadrukken het nogmaals. De SEPP geldt alleen voor particulieren. De naam zegt het ook: Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Heeft u een elektrische auto van de zaak? Helaas, dan wordt u afgewezen voor een subsidie aanvraag.

Hoe werkt subsidie op elektrische auto?

De overheid stelt sinds 2020 elk jaar een budget vast om subsidies uit te keren aan elektrische rijders. Voor nieuwe auto’s zakt het budget de komende twee jaar telkens een beetje. Eigenaren van gebruikte elektrische auto’s kunnen in 2023 en 2024 wel profiteren het dezelfde bedrag.

Op de autolijst SEPP staan automerken en -modellen waarvoor u waarschijnlijk elektrische auto subsidie kan ontvangen. Let op: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de lijst heeft samengesteld, benadrukt dat aan deze lijst geen rechten kunnen worden ontleend. Het is enkel een hulpmiddel. Pas nadat je een aanvraag hebt ingediend, weet je zeker of je subsidie zal ontvangen.

De SEPP is nog tot in 2023 en 2024 beschikbaar. Houd dan in uw gedachten als u nadenkt over een nieuwe of gebruikte elektrische auto te kopen. Wees er vroeg bij, want ook dan kan het budget voor het eind van het jaar opraken.

Hoeveel subsidie krijgt u voor elektrische auto?

U draagt een steentje bij aan het milieu door elektrisch te rijden, en dat wordt beloond vanuit de overheid. Als u een elektrisch voertuig heeft aangeschaft of wil aanschaffen, bent u vast heel nieuwsgierig om hoeveel subsidie het gaat.

Kocht of leasete u in 2022 een elektrische wagen? Dan hebben we helaas slecht nieuws. Het potje voor subsidie op elektrische auto’s ’22 razendsnel opgegaan. Op 30 mei was het budget van €71 miljoen voor nieuwe en €20,4 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s op. Aanvragen is nog wel mogelijk. U kunt een gokje wagen, maar de kans op subsidie is erg klein.

Subsidie bedragen voor 2022:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease: € 2.000;
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease: € 3.350.

Subsidie bedragen voor 2023:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease: € 2.000;
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease: € 2.950.

De bedragen voor 2024 zijn nog niet bekend.

Subsidie voor elektrische auto aanvragen

Komt u in aanmerking voor subsidie op uw elektrische auto? Sinds 3 januari 2022 is het mogelijk om de subsidie aan te vragen. U kunt vanaf 2 januari 2023 9:00 uur weer SEPP aanvragen voor uw nieuwe elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst die u heeft afgesloten op of na 1 januari 2023.

Een aanvraag indienen gaat eenvoudig online via mijn.rvo.nl. Log als particulier in met uw DigiD en volg de stappen. Houd uw autogegevens bij de hand.

Schadeherstel bij elektrische auto

Oeps! Schade gereden met uw elektrische auto? Daar heeft u een specialist voor nodig. Bij Mijn EV Specialist is uw auto in de juiste handen. Onze vakmensen zijn gespecialiseerd in complexe schade bij elektrische auto’s. Naast schadeherstel, kunt u ook bij ons terecht voor APK en onderhoud.

Mijn EV Specialist is onderdeel van ASN Autoschade Vermaire Haarlem.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn