Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Tip: Zo kunt u route plannen met de elektrische auto

Meer informatie over route plannen met de elektrische auto.

Route plannen? Elektrische auto mee en gaan! Bent u van plan ergens heen te gaan, maar weet u de weg niet precies? Route plannen is al zo oud als de (uitgestippelde) weg naar Rome. Al ver voor de komst van het internet zaten we massaal met onze neuzen in het 1001-stratenboek om routes te plannen. Nu we steeds vaker overstappen naar een elektrisch voertuig, betekent dit ook dat de manier van route plannen verandert. Zeker lange afstanden vragen om een andere manier van route plannen. In dit blog leggen we daar alles over uit en geven we de belangrijkste tips voor route plannen met de elektrische auto.

Route plannen met uw elektrische auto: superhandig

U maakt plannen voor een vakantie, een uitje, een etentje, bezoekje naar het theater. Op een verrassende nieuwe plek. Altijd leuk, maar hóe komt u daar zo snel en efficiënt mogelijk met uw elektrische auto? Route plannen is dé manier om de beste weg te vinden om bij uw eindbestemming te komen. Wanneer u een relatief lange afstand af te leggen hebt óf wanneer uw accu niet volledig opgeladen is, kan het zomaar zo zijn dat u uw elektrische auto tussendoor op moet laden.

Route plannen elektrische auto: net even anders

Daarom werkt route plannen met de elektrische auto net even anders. Wanneer u een route uitstippelt voor een reguliere benzineauto, dan kunt u stoppen bij een tankstation wanneer de tank bijna leeg is. Met een elektrische auto werkt dit vanzelfsprekend niet zo. U moet rekening houden met de actieradius van uw elektrische auto en dus, indien nodig, op het juiste moment opladen.

Opladen op de route: plannen met handige apps

U zult merken dat wanneer u uw elektrische auto een tijdje heeft, u het voertuig beter leert kennen. U kunt daardoor beter inschatten hoeveel de werkelijke actieradius is en hoe vaak u de auto op moet laden bij een lange route. Toch kan het handig zijn om tijdens het route plannen met de elektrische auto ook het opladen mee te nemen. Hier zijn gelukkig speciale apps en tools voor. Wij lichten er een paar voor u uit zodat het route plannen met een elektrische auto stukken gemakkelijker wordt.

Snelladen vs. Gewoon laden elektrische auto’s

Houd er rekening mee dat, zeker onderweg, het handig is om uw auto snel op te laden. Snelladen houdt in dat er op een hoger tempo meer kWh uw auto in wordt ‘gepompt’.

Snelladers bieden 150 tot 350kW. Hoe hoger het vermogen, des te sneller de auto weer opgeladen is. Wil je 80% geladen zijn, dan duurt dat ongeveer een half uur tot drie kwartier. ANWB heeft via een handige kaart alle laadpalen van Nederland in beeld gebracht. U kunt op de kaart inzoomen op de plek waar u een laadpaal zoekt, en deze worden vervolgens allemaal weergegeven mét de informatie wat voor laadpunt het betreft. Bij locaties als Shell, McDonald’s of Gamma vindt u snelladers. Het aantal snelladers groeit nog steeds gestaag door in Nederland! Let op: snelladen is wel een stukje duurder dan gewoon laden.

1. ANWB-routeplanner met elektrische auto

Het alom bekende ANWB heeft een speciale routeplanner gelanceerd voor elektrische auto’s. Hiermee kunt u veel gegevens invoeren waardoor de route zo accuraat mogelijk berekend wordt én er goed rekening wordt gehouden met oplaadpunten onderweg. Zo vult u het type elektrische voertuig in, het batterijpercentage bij vertrek, en wat het minimum batterijpercentage moet zijn bij aankomst. Deze ANWB-routeplanner voor elektrische auto’s kan gebruikt worden in Nederland, maar ook voor routes in de rest van Europa.

2. Google Maps voor elektrische auto’s

Route plannen voor elektrische auto’s kan ook met Google Maps. Echter werkt dit het beste wanneer Google Maps wordt gebruikt in het ingebouwde systeem van uw auto. U kunt via de reguliere telefoon-app wel laadstations vinden, maar dit werkt minder handig. Bepaalde merken, zoals bijvoorbeeld Polestar, zijn uitgerust met Google-software die volledig zijn ingericht op elektrisch rijden en dus ook laadpalen laten zien op de routekaart.

3. Chargemap App

Wilt u echt de meest uitgebreide informatie over laadpunten? En wilt u ook nog eens duidelijk uw route plannen met de elektrische auto? Chargemapp App is een zeer uitgebreide app die informatie over laadpalen door heel Europa geeft. Ze geven hierbij het type stekker weer, hoe snel de lader is én door hun hechte community aan gebruikers is de app voorzien van foto’s die kosten van het laden goed en eerlijk weergeven.

Onderhoud nodig voordat u op reis gaat?

U weet inmiddels hoe u uw route moet plannen met de elektrische auto, maar is uw auto klaar voor een lange reis? Bij Mijn EV Specialist zijn wij gespecialiseerd in het onderhoud van elektrische auto’s. APK, onderhoudsbeurten en schadeherstel: met uw elektrische auto bent u bij ons aan het goede adres! Stel de routeplanner dus vooral in op A. Hofmanweg 59 in Haarlem!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn