Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Hoe lang gaat een elektrische auto mee?

Meer informatie over hoe lang een elektrische auto mee gaat

Mijn EV Specialist is dè schadespecialist op het gebied van elektrische auto’s. Wij zijn er voor u op het gebied van onderhoud, schadeherstel én apk-keuringen. Ondanks dat elektrische auto’s al even bestaan, beschikken veel mensen nog niet over de juiste kennis. Hoe lang gaat een elektrische auto mee? Daar leest u hier meer over!

Investering op de lange termijn

Een elektrische auto is een investering. De meeste elektrische auto’s zijn namelijk nog altijd prijziger dan een auto met een benzinemotor. Echter vraagt een elektrische auto om veel minder onderhoud, en gaan veel onderdelen van deze auto langer mee. Hierdoor heb je in het gebruik dus veel minder kosten en verdien je de extra investering op de lange termijn terug.

Toch hebben veel mensen er een hard hoofd in. ‘Ik wil nog wel eens zien hoe die auto loopt over 10 jaar’, ‘Zo’n accu gaat toch nooit lang mee?’. Ze zijn ervan overtuigd dat de accu van een elektrische auto er sowieso snel mee ophoudt, vooral omdat deze vaak met de accu van een telefoon wordt vergeleken, welke er ook heel snel mee ophoudt. Echter rijden er nu lang genoeg elektrische auto’s rond, die bewijzen dat de accu juist wel lang meegaat en dat een elektrische auto zeker een investering is voor op de lange termijn.

Levensduur elektrische auto

De meeste accu’s van elektrische auto’s gaan onder de huidige omstandigheden 10 tot 20 jaar mee, daarna moet deze vervangen worden. Het ligt natuurlijk aan de hoeveelheid kilometers die u per jaar maakt, hoe lang uw accu meegaat.

Fabrikanten en ontwerpers van elektrische auto’s weten ook dat hun (potentiële) kopers bang zijn dat de batterij van de auto niet lang meegaat. Ongeveer de helft van de potentiële kopers van elektrische auto’s, gaat ervan uit dat de accu niet langer meegaat dan 105.000 kilometer. Deze angst op het falen van de accu na die kilometers proberen fabrikanten dan ook weg te nemen door middel van het geven van garantie op de accu. Er wordt bijvoorbeeld een garantie gegeven van 8 jaar, of 160.000 kilometer op de accu van nieuwe elektrische auto’s.

Tips voor een langere levensduur van de accu

Ondanks dat er veel progressie zit in het verbeteren van elektrische auto’s en de accu’s in de laatste jaren, zijn er natuurlijk ook dingen die u zelf kunt doen om de levensduur van de accu te verlengen. Het juiste onderhoud helpt ook mee in het zorgen voor een langere levensduur.

Optimale accupercentage

  • Het lange parkeren met een lege of juist een volle accu kan zorgen voor een achteruitgang van de capaciteit van de accu. Het is dus belangrijk om het optimale accupercentage te checken als u langdurig stil gaat staan. In de ideale situatie kunt u dit vermijden door de auto tussen de 25 en 75 procent op te laden. Tegenwoordig zijn er zelfs ‘slimme laadpalen’, die ervoor kunnen zorgen dat het accupercentage binnen de 25 en 75 procent blijft.

Niet continu laden

  • Net zoals bij uw telefoon, is het ook niet verstandig om een elektrische auto continu aan de oplader te hebben liggen. Het maakt niet uit of u de auto een paar procent, of heel lang oplaadt. Iedere keer dat u de auto aan de oplader legt, wordt de accu belast. Om uw accu zo goed mogelijk te sparen en ervoor te zorgen dat deze een langere levensduur heeft, is het dus belangrijk de auto niet iedere dag of nacht aan de oplader te leggen. U kunt de auto beter opladen op het moment dat het echt nodig is, dan dat u hem iedere keer aan de lader legt als u thuiskomt, of ergens anders bent. Hierdoor wordt de levensduur van de accu verlengt.

20 – 80 procent

  • Naast het optimale accupercentage voor het stilstaan, is het ook het beste uw auto niet iedere keer tot 100 procent op te laden. De accu van de elektrische auto is natuurlijk ontworpen om grote hoeveelheden energie op te slaan, maar wanneer de cellen van de accu iedere keer compleet leeg of juist compleet vol zijn, kan de capaciteit van deze cellen afnemen. Om dit te voorkomen wordt aangeraden om de accu tussen de 20 en 80 procent te houden en een lege accu te vermijden.

Bent u nieuwsgierig geworden, of heeft u nog andere vragen met betrekking tot de levensduur van elektrische auto’s? Bij Mijn EV Specialist zijn we hierin gespecialiseerd en helpen we u graag verder op weg. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn