Laat Mijn EV Specialist uw auto deskundig onder handen nemen!

Hoe ziet de APK-keuring er voor elektrische auto’s uit?

APK-keuring elektrische auto

Net als bij auto’s met een verbrandingsmotor moeten ook elektrische en hybride auto’s APK-gekeurd worden. Toch is er een verschil tussen de APK-keuring bij een brandstof auto en een elektrische auto. U leest er hieronder alles over. 

Wat is een APK?

APK staat voor Algemeen Periodieke Keuring. Alle auto’s die op Nederlands kenteken staan, moeten periodiek gekeurd worden. De APK is in heel Europa wettelijk verplicht en zowel bedoeld ter bevordering van de verkeersveiligheid als ter bescherming van het milieu. 

Waarom vindt een APK-keuring plaats?

Het regelmatig keuren van zowel brandstof auto’s als elektrische voertuigen voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan met voertuigen die te onveilig zijn om aan het verkeer deel te nemen. Daarnaast wordt het milieu beschermt door controle op onder meer de hoeveelheid schadelijke stoffen, zoals de CO2-uitstoot. Auto’s en bussen die te veel schadelijke stoffen uitstoten worden afgekeurd. 

De APK-termijn voor een elektrische auto

Een benzineauto is vier jaar nadat deze op kenteken is gezet aan de beurt voor een eerste APK-keuring. Een auto die rijdt op diesel of LPG moet na drie jaar voor het eerst gekeurd worden. Hoe zit het eigenlijk met een volledig elektrische auto of met een hybride of Plug-in hybride voertuig? 

Bij een volledig elektrische auto geldt dezelfde termijn als bij een benzineauto. Dit betekent dat de eerste keuring plaatsvindt na vier jaar rijden. Veel elektrische auto’s zijn nu op het punt beland dat zij toe zijn aan een APK-keuring. Na de eerste keuring moet een elektrisch voertuig om de twee jaar gekeurd worden. Is het voertuig acht jaar of ouder, dan is het verplicht om jaarlijks een APK-keuring te laten uitvoeren. 

Waar wordt naar gekeken tijdens een APK bij een elektrische auto?

Elektrische en hybride auto’s hebben ander onderhoud nodig dan auto’s met een benzine- of dieselmotor. Bij een hybride auto wordt met name de verbrandingsmotor nagekeken. Een elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor en bestaat enkel uit elektronische componenten. Hierbij worden de accu’s, oplaadsystemen en elektromotoren gecheckt. Daarnaast wordt ook het interieurfilter en de remvloeistof gecontroleerd. Slijtageonderdelen zijn ook belangrijke onderdelen die tijdens een APK-keuring van een elektrische auto worden nagekeken. Hierbij kunt u denken aan de remmen, banden en ruitenwissers. Ook de software van de auto wordt gecontroleerd. 

Houd er rekening mee dat een APK geen onderhoudsbeurt is. Naast een periodieke keuring heeft een elektrische auto namelijk ook regelmatig onderhoud nodig. Wij raden je aan om iedere 30.000 kilometer minimale een kleine onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Bij Mijn EV Specialist is het mogelijk om de APK te combineren met een goede onderhoudsbeurt! 

Verschil APK elektrische auto’s en brandstof auto’s 

De APK-keuring van een elektrische auto vindt dus, net als bij een benzineauto, plaats vier jaar nadat deze op kenteken is gezet. Bij een dieselauto is dat eerder. De APK-keuring voor nieuwe diesels moet namelijk al na drie jaar worden gedaan. Na deze keuring moeten zij ieder jaar naar de garage voor hun APK. Anders dus dan bij elektrische auto’s en benzineauto’s. Deze moeten pas na acht jaar ieder jaar naar de garage voor een APK-keuring. 

Verder ziet de APK-keuring er voor elektrische auto’s en brandstof auto’s er hetzelfde uit. Op één verschil na. Bij een elektrische auto wordt uiteraard met name gekeken naar de accu, de oplaadsystemen en de elektromotoren, terwijl bij een brandstofauto naar de motor wordt gekeken. 

Voor oudere brandstof auto’s geldt, naast de standaard APK, ook nog een extra APK-keuring. Zo wordt een extra roetmeting gedaan op diesels met een bouwjaar vanaf 1980. Voor een benzineauto geldt dat de lpg-motor vanaf bouwjaar 1993 tijdens de APK een extra viergasmeting moet ondergaan. 

Wat als de APK van uw elektrische auto verlopen is?

Het kan gebeuren dat uw elektrische auto niet op tijd APK-goedgekeurd is. Daarom is artikel 11 van het Besluit Voertuigen ingesteld om ruimte te geven om alsnog aan de APK-keuringsplicht te voldoen. Dit artikel geeft aan dat een voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stil mag staan (er mag dus niet mee gereden worden), zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. 

Let op: rijden zonder geldige APK is strafbaar. U kunt een flinke boete krijgen als uw elektrische auto niet op tijd gekeurd wordt. De boete van het niet laten uitvoeren van een APK-keuring aan uw elektrische auto bedraagt €140,-. Laat de APK van uw elektrische auto daarom uitvoeren door de specialisten van Mijn EV Specialist! Wij kunnen de APK voor uw elektrische auto deskundig uitvoeren. 

De kosten voor een APK-keuring bij Mijn EV Specialist 

Bij Mijn EV Specialist bieden wij twee pakketten aan. Zo kunt u uw elektrische auto al APK laten keuren voor €45,-. Kiest u voor het APK+ pakket dan krijgt uw elektrische auto tijdens de APK-keuring ook een onderhoudsbeurt. We voeren dan de volgende werkzaamheden uit: 

  • Controle banden met rapport
  • Uitlijncontrole
  • Remmen testen, reinigen en meten
  • Airco controle op werking en uitstroom temperatuur
  • Controle verlichting
  • Ruitensproeiervloeistof bijvullen
  • Overige vloeistoffen controleren

Laat uw elektrische auto APK keuren door Mijn EV Specialist

Mijn EV Specialist is gespecialiseerd in APK-keuringen van elektrische auto’s. Onze monteurs zijn getraind en opgeleid in het uitvoeren van APK-keuringen aan elektrische en hybride voertuigen, waardoor ze precies weten waarop ze moeten letten. Dit geldt ook voor het uitvoeren van onderhoudsbeurten. Bij Mijn EV Specialist bent u er zeker van dat uw elektrische auto in goede handen is. Wilt u ook een APK laten uitvoeren voor uw elektrische auto door Mijn EV Specialist? Neem dan contact met ons op! 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn